27 kolovoza 2011
Knedle sa šljivama
Oguliti 2 kg krumpira, narezati na ploške i skuhati u zasoljenoj vodi. Kada je krumpir kuhan (oko pola sata) zdrobiti ga kao za pire krompir. Na pobrašnjenu podlogu istresti usitnjeni krompir, pustiti ga da se malo ohladi pa dodati 35-40 dk brašna, 1 jaje i malo soli. Umijesiti tjesto koje će ličiti na tijesto za njoke. Oblikovati valjak, podijeliti ga na 5 dijelova i opet formirati valjčiće. Režemo ih na široke kolutiće, zavisno o veličini šljiva koje omotavamo.(Lakše ćete mokrim rukama oblikovati knedle). Kuhamo knedle u kipućoj slanoj vodi. Gotove su kada isplivaju na površinu; vadite ih malim cjedilom da ostanu u komadu. U većoj posudi zarumenimo na ulju prezle i u njih uvaljamo kuhane knedle. Pustite ih da se desetak minuta ohlade. Serviraju se prema ukusu, slatke( posute mješavinom šećera i cimeta) ili slane (uz dodatak kiselog vrhnja i zelene salate). Dobar tek želim!